Reklama
 
Blog | Pavel LM Chocholouš

Proč se přestěhovat do stejného, ale dražšího bytu a jít na pracák?

Tato otázka možná působí nesmyslně, ale možná taky ne. V našem
sociálním státě s vládnoucí elitní bandou pivařů a wannabe manažerů, kteří
naposled rozhodovali o svých penězích, když ještě dostávali od rodičů
kapesné, je možné všechno.

S mým pražským platem IT specialisty v bance nejsem spokojený (i když by samozřejmě mohlo být hůř), chybí mi tak desítka, možná patnáct měsíčně (teda nebejt sprostejch daní – v superhrubý mzdě to je cca 25 000). Porozhlížel jsem se, kolik mi náš štědrý stát dá, když jsem se rozhodl přivést s ženou na svět dítě. Na daních ušetřím pár stovek. Na dítě nedostanu ani korunu, na bydlení jakbysmet a o hypotéce si můžu nechat dál snít, nebo můžu začít nakupovat v Lídlu a večery trávit s hrdiny seriálů na  Nově pak hypotéku asi utáhnem. Drsný je, že kdybych se na práci vy… a přestěhoval se do dražšího bytu, dostal bych cca 12k podpory, nějakou mateřskou (cca 7k), příspěvek na bydlení (cca 8k kdybych šel do drazšího bytu, blbý je, že by byl menší nebo stejný jako současný obecní) a taky příspěvek asi 600 na dítě a nevím co ještě. Kdybych si k tomu bokem vydělal desítku za různý melouchy, nebylo by mi fajn?


Chápu všechny, které obtěžuje pravidelné dojíždění na pracák a obcházení nezajímavých pracovních míst  Prodavač IT, skladník, řidič? Vždyť mají maturitu, nebo dokonce VŠ a tohle dělat nebudou!). Taky bych si za cizí daně (tj. 8,5 hodin denně, občas něco v noci a týden nebo dva v měsíci služeb v noci maximálně hodinu od firmy, nejlíp v Praze) válel šunky v dražším bytě. Zas bych ale neušetřil těch pár kil na daních…


Chápu kluky na ulici, že sehnat práci nejni snadný a že nějakej IŤák, co si vozí zadnici Xarou Picasso, jim nemá do života co kecat. Zatím si to asi mezi ně zkusit nepůjdu a budu doufat, že z mejch daní snad třeba něco mamka dostane na důchod, i když bych jí ho radši platil hotově a ne přes armádu úředníků, který polovinu prachů prožerou a pak jdou volit Ratha s Paroubkem.

Reklama


Nevím, jestli je v tomhle periodiku ve zvyku vyhrožovat, ale v dalším článku to asi zkusím. Alespoň, že máme tu svobodu slova, v Číně jsou na tom řádově hůř a kdo včera nedržel hubu, dneska sedí.

Trr, digi, digi, muf, muf