Reklama
 
Blog | Pavel LM Chocholouš

S.Dalí – Landscape of Port Lligat with Homely Angels and Fisherman

(doporučuji se nejprve chvilku zamyslet nad názvem se zavřenýma očima a až poté se na obraz podívat)

Přístav, těžko bychom hledali mnohoznačnější slovo. slovní spojení domorodí andělé a rybář překypuje kontrastem. Nápor na naší fantazii tedy můžeme očekávat už z názvu obrazu.

Dalí nám na obrazu v klasické kompozici s převládajícími nevýraznými barvami zdůrazňuje žlutého anděla a zářivý žlutý zablesk z nebes. Andělé skotačí na pláži a jakoby to snad bylo úplně běžné mezi nimi sedí rybář. Možná je ale postava u moře také anděl a rybář je na lodi a hraje s divákem na schovávanou. Dalším zajímavým a kreativním symbolem s mnoha asociacemi je kopec vpravo, který má obrys Mayské pyramidy.

Celkový dojem je až snový. Při delším prohlížení obrazu, rozjímání nad možnými skrytými významy se objevíme v Dalího světě snů, v němž neexistují žádné hranice, respektive zde jsou jen v podobě fantaskních karikatur. Dobře známé náměty ze všech předcházejících období spojuje do originálních relací. Kolik bylo před Dalím nakresleno andělů, lodí a rybářů? A na kolika plátnech se objevili společně? Zajímavým detailem je i autorův podpis na obraze, který je nezvykle vycentrován v dolní části obrazu.

Obraz si lze prohlédnout třeba na Fotos.org.

Reklama