Reklama
 
Blog | Pavel LM Chocholouš

Od Topolánka přes Ťi-lin a Sin-ťiang zpátky k Topolánkovi

Jako nastávající otec trávím mnoho času se svou ženou a velkou část tohoto času věnuji čtení a psaní. Tentokrát (jako obvykle trochu roztříštěně) referuji o zkušenostech předplatitele mezinárodní verze The New York Times.

Vzhledem k tomu, že rád čtu noviny, ale české okurkové rybníky s fotografiemi z dovolených našich celebrit mě omrzely, se ze mě stal pravidelný čtenář International Herald Tribune. Jedná se o globální verzi The New York Times, která nyní nabízí měsíční předplatné s doručením až do domu zdarma.
Za tři týdny mého předplatného jsem si všiml několika věcí. V prvních pár dnech mě šokovalo množství válek, revolucí, krachů a skandálů, kterým se noviny věnují. Také reklamy v těchto novinách vybočují z řady: Od pozvánek na prodejní přehlídky šperků v Monte Carlu, přes celostránkový inzerát nadace nositele nobelovy ceny Ellieho Wiesela deklarující podporu desítek laureátů stoupencům svobodných voleb v Íránu až k veřejnému vyhlášení výběrového řízení na vodárenská zařízení Afghánské vlády. Po pár číslech jsem si na války, revoluce i inzerci zvykl a začal si všímat těch témat, která mi připadají něčím vyjímečná.
Spojnicí článků, které jsem četl opravdu podrobně (vícekrát a se slovníkem) se stala Čína. Prvním zajímavým článkem byla reportáž o Čínské basketbalové lize, kde se to "kapříky" jen hemží a kde Americké hvězdy protestují, protože slibované mzdy (deseti a více násobky platů čínských hráčů) jim nejsou vypláceny a výsledky zápasů jsou plánovány dopředu.
Další článek o Číně a další mráz v zádech. Čína je zemí, kde pravda nezná hranic. Tisícovka dělníků pracujících v Ťi-lin nedaleko chemické továrny, která už byla několikrát obviněna z úniků svítiplynu, začala podle zástupce ministerstva zdravotnictví náhle trpět davovou hysterií, která způsobila jejich dýchací problémy, mdloby a ztráty vědomí. 161 postižených bylo hospitalizováno. Při procházení čínských online novin docházím k závěru, že davová hysterie a podobné diagnózy jsou v okolí čínských chemických provozů podivně časté.
Realita zvlněná k nepoznání – Ujgurové v Sin-ťiangu, problém podobný Tibetu, ale svými rozměry mnohem nebezpečnější. Naštěstí jsou čínská opatření proti povstání mezinárodně schvalována, minimálně podle vládního tisku. Prostřednictvím sítě twitter a dalších sociálních sítí se do širokého povědomí dostaly fotografie hromady mrtvol, souvisejících s incidentem v němž oficiálně zemřeli dva Ujgurové obvinění ze znásilnění číňanky. Omezením internetu a mobilních sítí v oblasti bylo zabráněno mezinárodní teroristické skupině vedené Rebiju Kádirovou (ženou navrženou v roce 2006 na Nobelovu cenu za mír) v šíření násilného teroristického povstání. Tvrzení o 10 000 pohřešovaných Ujgurů je součástí její teroristické propagandy. 
Po týdnech mezinárodního zpravodajství, v němž se mi po zprávách z Evropy ani Čech moc nestýskalo přišla studená sprcha. Třetinou titulní strany a nadpisem "Czech Leader, a Maverick, Tests E.U.'s Shaky Unity" jsem byl zlákán k prvnímu většímu článku o Evropě a jedinému o Česku, za celou dobu mého předplatného. A jsem ve víru českých událostí znova – Setkání Václava Klause s Declanem Ganleym, nevyvěšení vlajky EU na hradě, Entropa, neshody ČR a EU kolem Israele, srovnávání politiky EU a Sovětského svazu, "Road to hell" od Mirka Topolánka a konečně jeho fotografie z dovolené v Itálii.
Reklama